Jarmuż kocha bakalie

Jarmuż to rodzaj kapusty o bardzo sztywnych, zielonych liściach. Roślina jest uprawiana od wieków i już wówczas ceniono ją za jej właściwości odżywcze. Przez moment zapomniana, jednak od kilku sezonów ponownie króluje na naszych stołach, nie tylko jako ozdoba, ale jako pełnoprawny składnik dań: zdrowych sałatek, zapiekanek, koktajli czy zup. Z jarmużu można wyczarować wiele wspaniałych potraw, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Jarmuż warto łączyć z suszonymi owocami i orzechami. Dlaczego? Ponieważ razem tworzą doskonałe połączenie smakowe, a jednocześnie idealnie uzupełniają swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Jedno jest pewne jarmuż naprawdę kocha bakalie i polecamy trzymać się tej zasady!

Pieczone bataty nadziewane jarmużem i bakaliami

Składniki:

Bataty dokładnie myjemy i wkładamy przekrojone na połówki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie (tak aby można było bez problemu wyjąć środek nie uszkadzając skórki). Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy farsz. Jarmuż rozdrabniamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, Słoneczne trio (żurawinę, rodzynki i złote owoce). Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem oraz oliwą. Kiedy bataty będą gotowe, delikatnie drążymy z nich środek i mieszamy z przygotowanym farszem. Gotowy farsz przekładamy do pozostałych części ziemniaków i tak przygotowane pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowe możemy skropić pozostałym sokiem z cytryny.